Σημαντικές πληροφορίες για τους φοιτητές
Η δήλωση των μαθημάτων παρακολούθησης είναι υποχρεωτική για κάθε εξάμηνο. Παραβίαση της προθεσμίας εγγραφής ισοδυναμεί με απώλεια της δυνατότητας παρακολούθησης του τρέχοντος εξαμήνου. Σε αυτή την περίπτωση, για τη συνέχιση της φοίτησης απαιτείται απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, ύστερα από πρόταση της ΣΕ.
Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων γνωστοποιούνται από τη Γραμματεία του ΠΜΣ. Με τη δήλωση αυτή, οι φοιτητές/τριες αποκτούν το δικαίωμα να να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών.
Οι φοιτητές που έχουν βαθμολογηθεί με βαθμό πέντε (5.0) και άνω σε ένα μάθημα, δεν έχουν δικαίωμα να το δηλώσουν ξανά και να εξεταστούν εκ νέου σε αυτό.
Ο κάθε κύκλος (διάρκεια) του ΠΜΣ που οδηγεί σε δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΔΜΣ) διαρκεί τρία (3) εξάμηνα για πλήρη φοίτηση. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Για όλα τα μαθήματα απαιτείται η παρακολούθηση σε ποσοστό τουλάχιστον 70% των πραγματοποιθεισών διαλέξεων σε κάθε εξάμηνο. Απουσίες σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% σε ένα μάθημα έχει ως συνέπεια ο/η φοιτητής/φοιτήτρια να αποτυγχάνει στο συγκεκριμένο μάθημα. Σε αυτή την περίπτωση ο/η φοιτητής/φοιτήτρια επαναλαμβάνει την παρακολούθηση του μαθήματος.
Η δήλωση των μαθημάτων παρακολούθησης είναι υποχρεωτική για κάθε εξάμηνο. Παραβίαση της προθεσμίας εγγραφής ισοδυναμεί με απώλεια της δυνατότητας παρακολούθησης του τρέχοντος εξαμήνου. Σε αυτή την περίπτωση, για τη συνέχιση της φοίτησης απαιτείται απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, ύστερα από πρόταση της ΣΕ.
Είναι δυνατή η διαγραφή φοιτητή από το ΠΜΣ, χωρίς την επιστροφή των τελών φοίτησης με απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ μετά από σχετική πρόταση της ΣΕ, στις περιπτώσεις της μη τήρησης των παρακάτω υποχρεώσεών τους:
- Την τακτική παρακολούθηση των μαθημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% των πραγματοποιηθέντων διαλέξεων σε κάθε εξάμηνο.
- Να υποβάλλουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις απαιτούμενες εργασίες για το κάθε μάθημα.
- Να προσέρχονται στις εξετάσεις.
- Να καταβάλλουν τα δίδακτρα στις ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία του Προγράμματος.
- Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων των Τμημάτων του ΠΘ καθώς και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.
- Να συμμετέχουν στη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης του ΠΜΣ, συμπληρώνοντας ανώνυμα τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης με αντικειμενική και ακαδημαϊκή κρίση την περίοδο που προβλέπεται από τη ΜΟΔΙΠ του ΠΘ (συνήθως δίδονται κατά την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων του κάθε εξαμήνου).
Δύναται και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να χορηγείται παράταση σπουδών και μέχρι ένα έτος, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ.
Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση σε κάθε μάθημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του διδάσκοντος, γίνεται σε πλήρη ανεξαρτησία από τα άλλα μαθήματα και αποτελεί παράγωγο της αντικειμενικής εκτίμησης της απόδοσης του φοιτητή ή φοιτήτριας στο συγκεκριμένο μάθημα (εργασίες, εξετάσεις κλπ.). Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι σαφώς προσδιορισμένα και αναγράφονται στο ενημερωτικό έντυπο του κάθε μαθήματος. Η βαθμολογική κλίμακα για την αξιολόγηση της επίδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται από μηδέν (0) έως δέκα (10), ως εξής:
- Άριστα (8,5 έως 10)
- Λίαν Καλώς (6,5 έως 8,5 μη συμπεριλαμβανομένου)
- Καλώς (6 έως 6,5 μη συμπεριλαμβανομένου).
Προβιβάσιμος βαθμός είναι το έξι (6) και οι μεγαλύτεροί του.
Σε περίπτωση που ένας φοιτητής ή φοιτήτρια αποτύχει σε ένα μάθημα μπορεί να επανεξετασθεί στο μάθημα αυτό στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Ο μέγιστος αριθμός επανεξέτασης του φοιτητή σε ένα μάθημα είναι μέχρι τρεις (3) φορές. Αν τυχόν αποτύχει να λάβει προβιβάσιμο βαθμό στις 3 εξεταστικές περιόδους, έχει μια ακόμη δυνατότητα εξέτασής του, ύστερα από αίτησή του από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ του ΠΘ, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του ΤΕΦΑΑ. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων δημοσιοποιείται από τη Γραμματεία του Τμήματος με σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην εξέταση κάθε μαθήματος είναι:
- η δήλωσή του στην Γραμματεία,
- η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του μαθήματος (π.χ. παρουσιών),
- η δήλωση του μαθήματος στον διδάσκοντα, εάν αυτό έχει οριστεί και ανακοινωθεί εκ των προτέρων,
- δ) η επίδειξη ακαδημαϊκής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (όπως αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο) για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας από τους επιτηρητές.
Σε διαφορετική περίπτωση οι φοιτητές/τριες δεν γίνονται δεκτοί/ές στις εξετάσεις.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προφορική εξέταση φοιτητών με αποδεδειγμένες πριν από την εισαγωγή τους στο Ίδρυμα ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται από τη Δομή Υποστήριξης ΦμΕΑ του ΠΘ. Η διεξαγωγή των εξετάσεων πραγματοποιείται ως ακολούθως:
- Στην αρχή της εξέτασης και αμέσως μετά την επίδοση των θεμάτων, οι εξεταζόμενοι μπορούν να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις στον υπεύθυνο εξεταστή, εφόσον αυτός το αποδέχεται.
- Στην έναρξη, σε κάθε εξέταση, οι εξεταζόμενοι οφείλουν να υπογράφουν στον σχετικό κατάλογο που έχει εκδοθεί από τη Γραμματεία. Θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος για κάθε αίθουσα εξέτασης. Στον ίδιο κατάλογο, οι επιτηρητές αναγράφουν και τα δικά τους ονόματα, καθώς και τον συνολικό αριθμό των φοιτητών στην αίθουσα.
- Οι εξεταζόμενοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των επιτηρητών σχετικά με τον τρόπο διάταξής τους στην αίθουσα εξέτασης.
- Δεν επιτρέπεται στον χώρο εξέτασης, η κατανάλωση καφέδων, αναψυκτικών, τροφών κ.λπ.
- Απαγορεύεται το κάπνισμα στον χώρο εξέτασης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Η εξέταση ξεκινά με τη επίδοση των θεμάτων. Ο μέγιστος χρόνος εξέτασης είναι δύο ώρες ή όποιος άλλος χρόνος έχει οριστεί από τον διδάσκοντα. Ο χρόνος εξέτασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό όριο που έχει οριστεί στο πρόγραμμα των εξετάσεων.
- Απαγορεύεται η είσοδος των εξεταζόμενων στην αίθουσα εξέτασης εάν έχουν αποχωρήσει εξεταζόμενοι από την αίθουσα και σε οποιαδήποτε περίπτωση εάν έχουν περάσει περισσότερο από 15 λεπτά από την έναρξη της εξέτασης. Ο φοιτητής που προσέρχεται καθυστερημένα δεν δικαιούται επιπλέον χρόνο εξέτασης.
- Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στα έδρανα (ή σε άλλο ορατό σημείο, όπως σε διπλανή θέση, σε ανοιχτή τσάντα) άλλα αντικείμενα εκτός από τα θέματα, τις σφραγισμένες κόλλες των εξετάσεων, το στυλό και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο/βοήθημα (όπως αριθμομηχανές, χάρακες, έντυπα βοηθήματα, διορθωτικό), που είναι χρήσιμο ή έχει οριστεί εκ των προτέρων ως απαραίτητο από το διδάσκοντα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
- Οι εξεταζόμενοι οφείλουν να φέρουν οι ίδιοι στις εξετάσεις όλα τα απαραίτητα βοηθήματα (όπως αριθμομηχανές, χάρακες, έντυπα βοηθήματα), όπως αυτά έχουν οριστεί από τον διδάσκοντα. Δεν επιτρέπεται η χρήση βοηθημάτων άλλων εξεταζόμενων.
- Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών που επιτρέπουν την ηλεκτρονική επικοινωνία. Οι συσκευές αυτές πρέπει να είναι απενεργοποιημένες και μακριά από τα έδρανα. Η εμφάνιση τέτοιων συσκευών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θεωρείται αυτόματα οιονεί χρήση και έχει ως συνέπεια τη μονογραφή του γραπτού.
- Σε περίπτωση που παρατηρηθεί από τους επιτηρητές ότι κάποιος εξεταζόμενος παρατυπεί (π.χ. συνομιλίες, κατοχή ή ανταλλαγή σημειώσεων και άλλων αντικειμένων, παράτυπη τοποθέτηση σώματος, σημειώσεις στα έδρανα, διευκόλυνση ή συμμετοχή σε αντιγραφή κ.λπ.), οφείλουν να ενεργήσουν, κατά την κρίση τους, με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
- επαναφορά στην τάξη με προφορική παρατήρηση,
- μετακίνηση σε άλλη θέση,
- αποβολή από την αίθουσα και μονογραφή του γραπτού. Σε περίπτωση εφαρμογής της τελευταίας ενέργειας θα πρέπει να ενημερώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα ο υπεύθυνος διδάσκων (το αργότερο μέχρι το τέλος της εξεταστικής διαδικασίας), ο οποίος ανάλογα με την περίπτωση δύναται να φέρει το θέμα στη Συνέλευση για κυρώσεις στον φοιτητή.
- Απαγορεύεται η για οποιονδήποτε λόγο έξοδος των εξεταζόμενων από την αίθουσα εξέτασης, πριν παραδώσουν το γραπτό τους.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται να παραμείνουν λιγότεροι από δύο εξεταζόμενοι στην αίθουσα εξέτασης.
- Οι εξεταζόμενοι δε μπορούν να παραδώσουν το γραπτό τους και να αποχωρήσουν από την αίθουσα πριν περάσουν τουλάχιστον 15 λεπτά από την έναρξη της εξέτασης (εφ’ όσον δεν έχει οριστεί άλλος χρόνος από τον υπεύθυνο διδάσκοντα).
- Μαζί με τις κόλλες των εξετάσεων, οι εξεταζόμενοι οφείλουν να παραδώσουν τα θέματα καθώς και όλα τα τυχόν πρόχειρα που χρησιμοποίησαν. Επίσης, οφείλουν να αναγράφουν το ονοματεπώνυμό τους σε όλα τα έντυπα, θέματα, κόλλες των εξετάσεων και όποια πρόχειρα.
- Τα γραπτά και τα θέματα φυλάσσονται από τον υπεύθυνο καθηγητή για τουλάχιστον δύο (2) έτη.
Στο ΠΜΣ ΑΚΥΓΑΣ δεν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση.
Το ΠΜΣ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και η βασική πηγή χρηματοδότησής του θα είναι τα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών που ανέρχονται σε 3.900 € ανά μεταπτυχιακό φοιτητή για το σύνολο του κάθε κύκλου σπουδών. Το προαναφερόμενο ποσό τελών φοίτησης μπορεί να μειωθεί, κατόπιν σχετικής απόφασης των αρμοδίων οργάνων του ΤΕΦΑΑ και του ΠΘ, εφόσον κριθεί ότι τα έσοδα του ΠΜΣ από άλλες πηγές επαρκούν για τις ανάγκες του ΠΜΣ. Τα προαναφερόμενα δεν αφορούν φοιτητές που απαλλάσσονται από τέλη φοίτησης βάσει των προβλεπόμενων στις διατάξεις του άρθρου 84 του Ν.4957/2022.
Η πληρωμή των τελών φοίτησης γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις κατά την έναρξη του κάθε εξαμήνου. Δεν επιστρέφονται δίδακτρα μετά την έναρξη μαθημάτων κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Δωρεάν φοίτηση
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ν. 4957/2022 εγγεγραμμένοι φοιτητές του ΠΜΣ δύνανται να φοιτούν δωρεάν σε αυτό, αν προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης, εφόσον πληρούν τα κατά νόμο οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του δικαιώματος δωρεάν φοίτησης λόγω οικονομικών ή κοινωνικών κριτηρίων είναι η πλήρωση προϋποθέσεων αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στην κατοχή βαθμού ίσου ή ανώτερου του επτάμιση με άριστα στα δέκα (7,5/10), εφόσον η αξιολόγηση στον βασικό τίτλο σπουδών που προσκομίζεται για την εισαγωγή στο ΠΜΣ. έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη δεκάβαθμη κλίμακα αξιολόγησης ΑΕΙ της ημεδαπής, άλλως το κριτήριο αυτό εφαρμόζεται αναλογικά σύμφωνα με την εκάστοτε κλίμακα αξιολόγησης, εφόσον ο προσκομιζόμενος τίτλος σπουδών έχει χορηγηθεί από Ίδρυμα της αλλοδαπής.
Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που φοιτούν δωρεάν δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος. Αν, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό του αριθμού των δικαιούχων απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης προκύπτει δεκαδικός αριθμός, γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα. Αν ο αριθμός των δικαιούχων απαλλαγής υπερβαίνει το ποσοστό της παρούσας, οι δικαιούχοι επιλέγονται με σειρά φθίνουσας κατάταξης έως τη συμπλήρωση του αριθμού. Η υποβολή των αιτήσεων για τη δωρεάν φοίτηση στο ΠΜΣ πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής των φοιτητών στο ΠΜΣ και σε χρονικό διάστημα που θα ορίζει το ίδιο το ΠΜΣ.
Δικαίωμα δωρεάν φοίτησης έχει ο φοιτητής του ΠΜΣ που πληροί την προϋπόθεση της παρ. 1 του άρθρου 86 του Ν. 4957/2022, εφόσον ισχύουν τα ακόλουθα κριτήρια:
α) ο μέσος όρος του αθροίσματος των φορολογητέων εισοδημάτων των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών του συνόλου των μελών της οικογένειας του αιτούντος την απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης, ήτοι του ίδιου του αιτούντος, των γονέων του, ανεξαρτήτως αν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών του έως είκοσι έξι (26) ετών, εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν υπερβαίνει το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αν ο αιτών δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό έκτο (26ο) έτος της ηλικίας του και είναι άγαμος ή δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης,
β) ο μέσος όρος του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών του αιτούντος δεν υπερβαίνει το εκατό τοις εκατό (100%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αν ο αιτών έχει συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας του,
γ) ο μέσος όρος του αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών του αιτούντος την απαλλαγή από τέλη φοίτησης και του ή της συζύγου ή συμβιούντος του, εφόσον είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ανεξαρτήτως αν υποβάλλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, δεν υπερβαίνει το εκατό τοις εκατό (100%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αν ο αιτών την απαλλαγή δεν έχει συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας του και είναι τέκνο τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας ή τέκνο άγαμου γονέα ή ορφανός τουλάχιστον από έναν (1) γονέα ή άτομο με αναπηρία ή μέλος νοικοκυριού με άτομο με αναπηρία δύναται να αιτηθεί την απαλλαγή κατά το ήμισυ (50%) από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης, εφόσον ο μέσος όρος στην περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 86 του ν. 4172/2013 υπερβαίνει το εβδομήντα τοις εκατό (70%) και δεν υπερβαίνει το εκατό τοις εκατό (100%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος.
Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από τη Συνέλευση του ΤΕΦΑΑ ΠΘ και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης.
Η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης παρέχεται αποκλειστικά για τη φοίτηση σε ένα (1) ΠΜΣ που οργανώνεται από ΑΕΙ της ημεδαπής.
Τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται σε πολίτες τρίτων χωρών
Προβλέπεται η χορήγηση τεσσάρων (4) υποτροφιών αριστείας ανά έτος των 1,000 ευρώ έκαστη στους μεταπτυχιακούς φοιτητές ως εξής: δύο υποτροφίες δίδονται στους υποψήφιους με την μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής και άλλες δύο υποτροφίες σε αυτούς που πήραν το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας στα 2 πρώτα εξάμηνα του πρώτου έτους (προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα). Η υποτροφία δίδεται μόνο μια φορά σε κάθε επιτυχόντα. Υποτροφίες δεν χορηγούνται σε φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο ΠΜΣ χωρίς την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης.
Στους μεταπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες μπορεί να χορηγηθεί, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, προσωρινή αναστολή σπουδών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια της αναστολής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει την ιδιότητα του φοιτητή. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.
Η προσέγγιση αυτή έχει θεσμοθετηθεί μέσα από τον Εγκεκριμένο Κανονισμό Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ. Το ΠΜΣ χρησιμοποιεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων ECTS, που σύμφωνα με τον Οδηγό για τους χρήστες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων ECTS της ΕΕ, είναι απόλυτα φοιτητοκεντρικό. Ο φόρτος εργασίας συνίσταται στο χρόνο προϋπολογίζεται ότι χρειάζεται τυπικά να αφιερώσει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής για να ολοκληρώσει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες (όπως είναι η παρακολούθηση παραδόσεων, οι εργασίες, η ανεξάρτητη μελέτη και έρευνα και οι εξετάσεις) που απαιτούνται για την επίτευξη των αναμενόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται δρόμοι σε πολλές μεθοδολογίες που εφαρμόζονται στη διδασκαλία των ενηλίκων λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό προφίλ και τις προσλαμβάνουσες κάθε μεταπτυχιακού φοιτητή και φοιτήτριας.
Δεδομένου ότι το προφίλ των σπουδαστών-στριών του ΜΠΣ ποικίλει ηλικιακά, αποτελεί μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση και απαίτηση για εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Κάτω από την ομπρέλα αυτή, οι διδάσκοντες εφαρμόζουν πολλαπλές δραστηριότητες που να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των σπουδαστών . Έτσι κατά περίπτωση και μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές πρακτικές , π.χ. μάθηση βασισμένη σε προβλήματα, μελέτη περίπτωσης, ψηφιακός σχεδιασμός, επίδειξη, προσομοίωση, επισκέψεις, κ.λ.π. Η εργασία σε ομάδες είναι στόχος της διδασκαλίας του ΠΜΣ αφού βασικός λόγος για τη δημιουργία μιας ομάδας είναι η αξιοποίηση της διαφορετικότητας. Στην εργασία σε ομάδες μπορεί να αναδυθεί και να αναπτυχθεί ευκολότερα μια καινοτομία και να λειτουργήσει ένα project, ως παραδοτέο μιας μεταπτυχιακής εργασίας, αλλά και ως έναυσμα για διαρκή έρευνα.
Το άλλο χαρακτηριστικό της διαφοροποιημένης διδασκαλίας η οποία εφαρμόζεται στο ΠΜΣ είναι η διαρκής αξιολόγηση και προσαρμογή. Η συνεχής ανατροφοδότηση λειτουργεί προς όφελος της ομάδας.
Οι διδάσκοντες διαφοροποιούν ανάλογα λοιπόν τις δραστηριότητες , τη διαδικασία και το αποτέλεσμα ανάλογα με τα μαθησιακά στυλ και τους πολλαπλούς τύπους νοημοσύνης των ενηλίκων σπουδαστών τους, εφαρμόζοντας:
- Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία.
- Σχέδιο συνεργατικής έρευνας (project).
- Διαθεματική προσέγγιση.
- Ερευνητική-ανακαλυπτική μέθοδο.
- Παιχνίδι ρόλων – δραματοποίηση.
- Προσομοίωση.
- Μάθηση από παρουσιάσεις.
- Βιωματική μάθηση.
- Διδασκαλία επικεντρωμένη στη δημιουργική σκέψη.
- Καταιγισμός ιδεών (ιδεοθύελλα) (brain storming).
- Διδακτική αξιοποίηση της εικόνας.
Επιπλέον, η φοιτητοκεντρική προσέγγιση στο ΠΜΣ ΑΚΥΓΑΣ ενισχύεται από διαλόγους, συζητήσεις, διαπροσωπικές σχέσεις, ποικίλα ερεθίσματα, πολλές επιλογές, μειωμένη εποπτεία και αυξημένη εμπιστοσύνη, συνδημιουργία και συναπόφαση, λιγότερες εντολές από τον διδάσκοντα και περισσότερες εκφράσεις αποδοχής.
Ένα βασικό στοιχείο του σχεδιασμού της φοιτητοκεντρικής μάθησης είναι ο συνδυασμός δια ζώσης παρουσίας και σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (blended learning). Έτσι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του ν. 4957/2022 είναι δυνατή η διδασκαλία μαθημάτων με μέσα εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης σε ποσοστό 25%. Ο συνδυασμός των διαφορετικών μεθόδων ευνοεί τη μάθηση και λαμβάνει υπόψη τις εργασιακές και οικογενειακές ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών μας.
Επίσης αν κριθεί αναγκαίο από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, πριν την έναρξη του προγράμματος, το ΠΜΣ προσφέρει σε ορισμένα αντικείμενα προπαρασκευαστικά μαθήματα με σκοπό να καλύψει κενά και να συντελέσει στην ομοιογένεια όσο είναι δυνατό του γνωστικού υποβάθρου των συμμετεχόντων των φοιτητών. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε επιστημονικές διαλέξεις του Τμήματος όπως και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε οργανισμούς αλλά και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού.
Τα μαθήματα εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης υποστηρίζονται με την πλατφόρμα Office 365 της Microsoft στην οποία το ΠΘ παρέχει πρόσβαση σε όλους τους φοιτητές ΠΜΣ. Το Office 365 είναι μια συλλογή από διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες της Microsoft, σχεδιασμένα για παραγωγικότητα και για αποτελεσματική διδασκαλία και συνεργασία. Παρέχουν τη δυνατότητα σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας καθώς και αποθηκευτικό χώρο 1 Terabyte σε κάθε χρήστη του ΠΘ.
Επίσης, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό αναρτάται από τους διδάσκοντες στην πλατφόρμα https://eclass.uth.gr/ και είναι διαθέσιμο συνεχώς στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο της φοιτητοκεντρικής μάθησης είναι η παροχή κινήτρων με τη μορφή υποτροφιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση υποτροφιών αριστείας στους μεταπτυχιακούς φοιτητές ως εξής: Τέσσερις υποτροφίες των 1,000 ευρώ ανά έτος. Δύο υποτροφίες δίδονται στους υποψήφιους με την μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής και άλλες δύο υποτροφίες σε αυτούς που πήραν την μεγαλύτερη βαθμολογία στα 8 μαθήματα των πρώτου έτους (προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα). Η υποτροφία δίδεται μόνο μια φορά σε κάθε επιτυχόντα. Υποτροφίες δεν χορηγούνται σε φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο ΠΜΣ χωρίς την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης.
Τέλος, στο πλαίσιο της φοιτητοκεντρικής μάθησης αξίζει να αναφερθεί και η λειτουργία της ηλεκτρονικής γραμματείας. Μέσω της εφαρμογής unistudent οι φοιτητές μπορούν να: α) κάνουν δηλώσεις μαθημάτων, β) δουν τις βαθμολογίες τους και γ) να αιτηθούν πιστοποιητικά.
Τα μαθήματα υποστηρίζονται με την πλατφόρμα https://eclass.uth.gr/ του ΠΘ, καθώς και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό. Ως μέλη της Βιβλιοθήκης του ΠΘ, οι φοιτητές/τριες μπορούν να δανειστούν συγγράμματα είτε δια ζώσης είτε μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας http://www.lib.uth.gr/.
Το ΠΜΣ εφαρμόζει πλήρως τις διατάξεις περί αξιολόγησης του ν. 4957/2022, ως εξής:
- Στο τέλος κάθε εξαμήνου, πραγματοποιείται ανώνυμη ηλεκτρονική αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
- Με ευθύνη του Δ/ντή του ΠΜΣ που διαχειρίζεται το σύστημα αξιολόγησης, διανέμονται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην 8η – 10η εβδομάδα μαθημάτων για το κάθε εξάμηνο σπουδών ειδικοί κωδικοί αριθμοί με βάση τους οποίους γίνεται η ηλεκτρονική αξιολόγηση του κάθε μαθήματος.
Κανένας διδάσκων δεν λαμβάνει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης πριν τη λήξη των μαθημάτων, τη διενέργεια των εξετάσεων και την παράδοση της βαθμολογίας, με αποκλειστική ευθύνη του Δ/ντού του ΠΜΣ. Στη συνέχεια αποστέλλεται από το σύστημα ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα της αξιολόγησης σε κάθε διδάσκοντα και συγκριτικά εμφανίζεται ο μέσος όρος όλων των μαθημάτων.
Κατά τη λήξη της θητείας της ΣΕ με ευθύνη του Διευθυντή, συντάσσεται αναλυτικός απολογισμός του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του ΠΜΣ, καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων του, με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και την κοινωνικά επωφελή χρήση των διαθέσιμων πόρων του ΠΜΣ. Ο απολογισμός κατατίθεται στη Συνέλευση του ΤΕΦΑΑ.
Το διδακτικό έργο του ΠΜΣ ανατίθεται, κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ στις ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων:
- μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του ΤΕΦΑΑ ή άλλων Τμημάτων του ΠΘ ή άλλου ΑΕΙ ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΣΕΙ), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το ΠΜΣ έχει τέλη φοίτησης,
- ομότιμους Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ ή άλλων Τμημάτων του ΠΘ ή άλλου ΑΕΙ,
- συνεργαζόμενους καθηγητές,
- εντεταλμένους διδάσκοντες,
- επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,
- ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
- επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.
Η ανάθεση του διδακτικού έργου του ΠΜΣ πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ, κατόπιν εισήγησης της ΣΕ του ΠΜΣ, εφόσον υφίσταται, άλλως του Διευθυντή του ΠΜΣ. Δικαίωμα επίβλεψης διπλωματικών εργασιών έχουν οι διδάσκοντες των παραπάνω περιπτώσεων α) έως στ) (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 83 του Ν. 4957/2022) υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Με απόφαση της ΣΕ του ΠΜΣ δύναται να ανατίθεται η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και σε μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ του ΤΕΦΑΑ, που δεν έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο ΠΜΣ.
Στις υποχρεώσεις των διδασκόντων περιλαμβάνονται:
- η τήρηση του προγράμματος μαθημάτων,
- η συγγραφή λεπτομερούς περιγραφής του μαθήματος με αναφορά στους στόχους, την εβδομαδιαία διάρθρωση των ωρών διδασκαλίας, την προτεινόμενη βιβλιογραφία και τις απαιτήσεις του μαθήματος (πρακτικές ασκήσεις, παρουσιάσεις, κ.ά),
- η ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού στο e-class από την αρχή του κάθε μαθήματος,
- η συμπλήρωση παρουσιολόγιου των φοιτητών,
- η τήρηση 2 ωρών γραφείου εβδομαδιαίως για συναντήσεις με φοιτητές/τριες του ΠΜΣ,
- η διενέργεια εξετάσεων και η επιλογή των θεμάτων,
- η διόρθωση των γραπτών εξετάσεων και η αποστολή της βαθμολογίας εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία της εξέτασης.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Για όλα τα μαθήματα απαιτείται η φυσική παρουσία των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών σε ποσοστό τουλάχιστον 70% των δια ζώσης διαλέξεων σε κάθε εξάμηνο. Απουσίες σε δια ζώσης διαλέξεις σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% σε ένα μάθημα έχει ως συνέπεια ο φοιτητής/φοιτήτρια να αποτυγχάνει στο συγκεκριμένο μάθημα. Σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής επαναλαμβάνει την παρακολούθηση του μαθήματος.
Τα μαθήματα υποστηρίζονται με την πλατφόρμα https://eclass.uth.gr/ του ΠΘ, καθώς και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό. Η έναρξη των μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο γίνεται κατά κανόνα το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (για τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου) και το 2ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου (για τα μαθήματα του 2ου εξαμήνου). Αμέσως μετά την 13η εβδομάδα μαθημάτων, ακολουθεί η εξεταστική περίοδος που έχει διάρκεια δύο ημέρες. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές και διενεργούνται κατά κανόνα Σάββατο και Κυριακή, για την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων μεταπτυχιακών φοιτητών, εκτός κι αν αποφασιστεί διαφορετικά μετά την έγκριση του προγράμματος από τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΦΑΑ, κατόπιν εισήγησης του Δ/ντού του ΠΜΣ.
Το ΠΜΣ ΑΚΥΓΑΣ περιλαμβάνει δεκαοκτώ (17) μαθήματα και για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται οκτώ (8) μαθήματα και διπλωματική διατριβή ή δώδεκα (12) μαθήματα.
Είναι δυνατή η διαγραφή φοιτητή από το ΠΜΣ, χωρίς την επιστροφή των τελών φοίτησης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ μετά από σχετική πρόταση της ΣΕ, στις περιπτώσεις της μη τήρησης των παρακάτω υποχρεώσεών τους:
- Την τακτική παρακολούθηση των μαθημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% των πραγματοποιηθέντων διαλέξεων σε κάθε εξάμηνο.
- Να υποβάλλουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις απαιτούμενες εργασίες για το κάθε μάθημα.
- Να προσέρχονται στις εξετάσεις.
- Να καταβάλλουν τα δίδακτρα στις ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία του Προγράμματος.
- Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων των Τμημάτων του ΠΘ καθώς και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.
- Να συμμετέχουν στη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης του ΠΜΣ, συμπληρώνοντας ανώνυμα τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης με αντικειμενική και ακαδημαϊκή κρίση την περίοδο που προβλέπεται από τη ΜΟΔΙΠ του ΠΘ (συνήθως δίδονται κατά την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων του κάθε εξαμήνου).
Δύναται και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να χορηγείται παράταση σπουδών και μέχρι ένα έτος, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ.
Τα πνευματικά δικαιώματα των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών ή δικαιώματα ευρεσιτεχνίας ή εμπορικής εκμετάλλευσης των εργασιών καθορίζονται με σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΘ.
Κάθε είδους λογοκλοπή στις εργασίες των μαθημάτων, τις δημοσιεύσεις ή τη συγγραφή των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών επινόηση ερευνητικών δεδομένων και αντιεπιστημονική συμπεριφορά γενικότερα απαγορεύεται. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι αρμόδια να ενημερώνει σχετικά τους φοιτητές και φοιτήτριες των ΠΜΣ και να επιβάλλει ποινές, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Λεπτομερείς οδηγίες για το θέμα θα εκδίδονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου.
Καμία μεταπτυχιακή εργασία δεν κατατίθεται για υποστήριξη αν προηγουμένως δεν ελεγχθεί από την ηλεκτρονική υπηρεσία πρόληψης λογοκλοπής της κεντρικής βιβλιοθήκης του ιδρύματος.
Το ΠΘ, μέσω της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στη διαδικτυακή υπηρεσία πρόληψης λογοκλοπής (Turnitin), η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους διδάσκοντες να ελέγξουν την πρωτοτυπία των εργασιών και διατριβών των φοιτητών.
Στο ΠΘ ισχύει Κώδικας Δεοντολογίας, έτσι ώστε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδάσκοντες, ερευνητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό, να συμπορεύονται στην εφαρμογή των βασικών αρχών ηθικής και δεοντολογίας. Η τήρηση των αρχών του Κώδικα συνεισφέρει αφενός στην προσωπική βελτίωση του καθενός, αφετέρου στην ανάδειξη της ποιότητας και την εξύψωση του κύρους του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με το νόμο 4521/2018 άρθρο 23, τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα, οι διπλωματικές εργασίες και τα διδακτορικά που κατά δήλωση του επιστημονικού υπευθύνου περιλαμβάνουν έρευνα στον άνθρωπο, σε υλικό που προέρχεται από άνθρωπο, όπως γενετικό υλικό, κύτταρα, ιστοί και προσωπικά δεδομένα, σε ζώα ή στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, υποβάλλονται υποχρεωτικά για έγκριση στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας και το έργο δεν μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται στο ΑΕΙ ή τον ερευνητικό φορέα αν δεν λάβει προηγουμένως τη σχετική έγκριση της επιτροπής αυτής. Το ίδιο ισχύει για έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες, με την τήρηση των κανόνων της εχεμύθειας, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και το σεβασμό των ατομικών.
Η παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, που συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων. Αναλυτικές πληροφορίες για θέματα Δεοντολογίας παρουσιάζονται στη διεύθυνση:
https://www.uth.gr/panepistimio/thesmika/themata-deontologias