Διεθνοποίηση

Διεθνοποίηση για το ΠΘ σημαίνει:

Διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό με διεθνείς σπουδές και διασυνδέσεις

Το ΠΘ ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχοντας την ευκαιρία να προσελκύσει έναν κρίσιμο αριθμό νέων, δυναμικών, διεθνώς καταρτισμένων, πολύγλωσσων και με διεθνείς διασυνδέσεις μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Τα περισσότερα Τμήματα ιδρύθηκαν και λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την οικονομική ανάπτυξη και το «κέρδος εγκεφάλων» (brain gain), με τον επαναπατρισμό ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού υψηλής κατάρτισης από όλο τον κόσμο. Η ιστορία του Π.Θ. μέχρι και σήμερα, διαμόρφωσε ένα εγγενώς διεθνοποιημένο μαθησιακό και ερευνητικό περιβάλλον.

Εκπαίδευση εναρμονισμένη στο διεθνές περιβάλλον

Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα τηρούν τα διεθνή πρότυπα και υιοθετούν το Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων (ECTS). Τα προγράμματα σπουδών είναι διεπιστημονικά και σχεδιασμένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και χρησιμοποιούν πολύγλωσση βιβλιογραφία και εκπαιδευτικό υλικό. Το ΠΘ ως δημόσιο πανεπιστήμιο, υποχρεούται συνταγματικά να προσφέρει προπτυχιακές σπουδές κυρίως στην ελληνική γλώσσα. Ξεκινώντας από το 2018-2019, προσφέρει τώρα έναν αυξανόμενο αριθμό προπτυχιακών μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται τόσο στους εισερχόμενους διεθνείς όσο και στους Έλληνες φοιτητές/τριες.

Εκπαίδευση προσανατολισμένη στον κόσμο

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών που θα προσελκύσουν αλλοδαπούς φοιτητές/τριες στο ΠΘ, αποτελεί προτεραιότητα του Ιδρύματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση διοργανώνονται ήδη καλοκαιρινά σχολεία, καθώς και διεθνή και κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, που υπηρετούν την εμπέδωση της διεθνούς εξωστρέφειας της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

Αυξανόμενος αριθμός διεθνών φοιτητών/τριών

Το ΠΘ καλωσορίζει κάθε χρόνο φοιτητές από όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο για σπουδές στο πλαίσιο της διεθνούς κινητικότητας Erasmus+. Έχει συνάψει και διατηρεί ενεργές περισσότερες από 350 διμερείς συμφωνίες κινητικότητας φοιτητών/τριών, με περισσότερα από 250 ΑΕΙ σε όλο τον κόσμο. Το ΠΘ προσφέρει σήμερα διεθνή προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σε συγκεκριμένους τομείς εξειδίκευσης. Επίσης, διοργανώνει και φιλοξενεί θερινά σχολεία που προσελκύουν νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, το ΠΘ υποδέχθηκε έναν αριθμό ρεκόρ εισερχόμενων φοιτητών/τριών από 20 διαφορετικές χώρες του πλανήτη.

Διεθνές δίκτυο ερευνητικών ομάδων

Οι ερευνητικές ομάδες του ΠΘ, συμμετέχουν ως εταίροι ή συντονιστές σε πλήθος διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Η διεύρυνση του δικτύου της ερευνητικής δραστηριότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της ερευνητικής μας στρατηγικής.

Επισκέψεις διεθνών υποτρόφων και ερευνητών

Οι ακαδημαϊκές ερευνητικές ομάδες του ιδρύματος επιδιώκουν την προσέλκυση ταλέντων και νέων υποτρόφων και ερευνητών από τον διεθνή χώρο. Οι επισκέπτες καθηγητές και οι υπότροφοι ενσωματώνονται στις δραστηριότητες διδασκαλίας και έρευνας του ΠΘ, προκειμένου να προκύψουν αμοιβαία εκπαιδευτικά οφέλη.

Ενίσχυση της έκθεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας στο διεθνές περιβάλλον

Η αμοιβαιότητα αποτελεί πυρήνα της στρατηγικής διεθνοποίησης του ΠΘ. Ενθαρρύνεται η κινητικότητα των φοιτητών/τριών μας και του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος. Το ΠΘ αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των φοιτητών/τριών και του προσωπικού για να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται, να διδάσκουν, να ερευνούν και να εκπαιδεύονται σε ΑΕΙ σε όλο τον κόσμο.

Προώθηση της πολυγλωσσίας

Στο ΠΘ, η γλωσσική επάρκεια θεωρείται ως απαραίτητη δεξιότητα για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη. Μέσω του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, παρέχεται στους Έλληνες και λοιπούς φοιτητές/τριες, η ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες. Ειδικά σχεδιασμένα μαθήματα ελληνικής γλώσσας προσφέρονται σε όλους τους ξένους φοιτητές/τριες ενώ προσφέρονται επίσης, μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής γλώσσας και από την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 μαθήματα ασιατικών γλωσσών, για Έλληνες αλλά και ξένους φοιτητές/τριες.

Ανοιχτή πρόσβαση

Ως δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το ΠΘ εξασφαλίζει ότι όλες οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους ημεδαπούς φοιτητές/τριες είναι επίσης διαθέσιμες και για τους ξένους φοιτητές/τριες. Γίνεται προσπάθεια να παρέχονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για τους φοιτητές/τριες στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.

Παράλληλες δραστηριότητες

Στο ΠΘ, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και οι συμμετοχικές πρακτικές, βρίσκονται στον πυρήνα της παραγωγικής μάθησης και γνώσης. Οι ξένοι φοιτητές/τριες και καθηγητές/τριες, συμμετέχουν στην εμπειρία της μάθησης, σε απόσταση αναπνοής από τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και παγκοσμίου φήμης τουριστικούς προορισμούς. Προκειμένου να ενισχύσουν την πολιτισμική τους εμβάθυνση, οι φοιτητές/τριες καλούνται να συμμετάσχουν σε παράλληλες δραστηριότητες που βασίζονται στους πλούσιους πολιτιστικούς, αθλητικούς, περιβαλλοντικούς πόρους της περιοχής (θέατρο, μουσική, αθλητισμός, υπαίθριες δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδρομές κ.λπ.). Επίσης, ενθαρρύνονται ενεργά οι ξένοι φοιτητές/τριες και επισκέπτες, να συμμετάσχουν σε έργα κοινού ενδιαφέροντος και κοινωνικές πρωτοβουλίες του ΠΘ (περιβαλλοντική πολιτική, προσφυγικό, εθελοντισμός κ.λπ.).