Σχετικά με

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) (https://www.uth.gr/) ιδρύθηκε το 1984 και δέχτηκε τους/τις πρώτους/ες φοιτητές/ριες του το ακαδημαϊκό έτος 1988-89. Με διοικητική έδρα την πόλη του Βόλου, έχει αναπτυχθεί σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα) και σε τμήμα της Στερεάς Ελλάδας (Λαμία). 

     Στο ΠΘ φοιτούν σήμερα πάνω από 40.000 προπτυχιακοί/ες φοιτητές/ριες και περίπου 6.000 μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ριες και υποψήφιοι/ες διδάκτορες ενώ στελεχώνεται από 1.200 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού όλων των κατηγοριών, 427 μέλη διοικητικού προσωπικού. Επιπλέον η διδασκαλία των μαθημάτων υποστηρίζεται από ικανό αριθμό συμβασιούχων διδασκόντων. 

     Το ΠΘ είναι ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κατάταξης Shanghai Ranking of World Universities, 2019 (http://www.shanghairanking.com), κατατάσσεται στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς. Αποστολή του είναι η προαγωγή της γνώσης μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας και η συνεισφορά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για την επίτευξη των στόχων του, το ΠΘ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μαθησιακό περιβάλλον που προάγει την κριτική σκέψη, την καινοτομία, την ελευθερία  της έκφρασης και την καλλιέργεια της πίστης στα δημοκρατικά ιδεώδη.

     Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΠΘ «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατατάσσεται για 2η συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στα 600-800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την δημοφιλή κατάταξη World University Rankings (WUR), που δημοσιεύει η Times Higher Educationi (THE) για το 2021- https://www.timeshighereducation.com/. Η λίστα κατάταξης της ΤΗΕ για το 2021 παρουσιάζει  την κατάταξη των κορυφαίων 1527 πανεπιστημίων παγκοσμίως και αντλεί στοιχεία από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Η κατάταξη της Times Higher Education, είναι μια από τις ευρέως διαδεδομένες παγκοσμίως για την παροχή αντικειμενικών δεδομένων της επίδοσης των ΑΕΙ αλλά και για την επιρροή της σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς, πρυτάνεις και φορείς χάραξης πολιτικής. Το ΠΘ σύμφωνα με την ΤΗΕ κατατάσσεται 3ο στην Ελλάδα, μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας».

     Το ΠΘ επιδεικνύει σταθερό ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα υψηλής ποιότητας. Θεωρώντας την ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή και τη μετάδοση νέας γνώσης: ενθαρρύνει την επιστημονική διάκριση του ερευνητικού προσωπικού σε όλα τα πεδία, επιβραβεύει τις υψηλές ατομικές και συλλογικές επιδόσεις και καλλιεργεί ευνοϊκό κλίμα για ερευνητική και διδακτική καινοτομία.

World-University-Rankings-ΠΘ

Στρατηγική

Το ΠΘ επιδιώκει να διαφυλάξει και να εμπλουτίσει το κοινωνικό αγαθό της γνώσης, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης της νέας γενιάς σε αυτή, αλλά ταυτόχρονα και τη δυνατότητα της χώρας να επιλέξει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο θα αξιοποιεί συστηματικά και αποτελεσματικά τη γνώση προς όφελος της κοινωνίας. Να στηρίξει τις δημιουργικές δυνάμεις και τη νέα γενιά, να μεταδώσει ιδέες και καλές πρακτικές, να παράγει μέσω της έρευνας νέα γνώση, να δημιουργήσει δίκτυα και θετικά παραδείγματα αξιοποίησης της γνώσης στο σύγχρονο περιβάλλον, συνθέτοντας έναν νέο ιστό που τη συνδέει με τις ανάγκες της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές.

     Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΠΘ περιλαμβάνονται:

  • Η εξέλιξή του σε ένα από τα πιο παραγωγικά Πανεπιστήμια της χώρας, με έμφαση στην άρτια εκπαίδευση των φοιτητών του, την αριστεία, την έρευνα υψηλού επιπέδου και την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
  • Η αναγνωσιμότητά του στον διεθνή χώρο για την παραγωγή, την αξιοποίηση και τη διάδοση της γνώσης, καθώς και τις συνεργασίες του με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
  • Η ένταση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και ενίσχυσης της αυτοτέλειάς του.
  • Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της ακαδημαϊκής και διοικητικής δομής του, η διεύρυνση των ερευνητικών οριζόντων και η ποιοτική αναβάθμιση του διδακτικού έργου, μέσα από την προσθήκη των νέων Τμημάτων των πρώην ΤΕΙ.
  • Η ενίσχυση των οικονομικών και η ολοκλήρωση των υποδομών για τη στέγαση όλων των Τμημάτων και των υπηρεσιών του.
  • Η βελτίωση των δεικτών ποιότητας όλων των διοικητικών μονάδων του Ιδρύματος και των δεικτών του διδακτικού, ερευνητικού και κοινωνικού του έργου.
  • Η ενίσχυση του περιβάλλοντος κινήτρων και αριστείας για την προσέλκυση επιστημόνων υψηλής κατάρτισης και την αξιοποίηση ισχυρών ερευνητικών ομάδων.
  • Η ανάπτυξη στρατηγικών παρακίνησης σε φοιτητές, διδάσκοντες αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους.
  • Η παγίωση σταθερών και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλες τις κατηγορίες προσωπικού.